Google Chrome heeft een dominante positie ingenomen als ’s werelds favoriete desktopbrowser en kan worden gebruikt met tienduizenden downloadbare browserextensies. Hiertoe behoren honderden SEO extensies die een SEO consultant kunnen helpen bij ieder deel van hun werk. Mijn 6 favoriete SEO extensies vind je in deze blog.
Extensie #1: Detailed SEO extension
Als eerste SEO extensie ook meteen mijn absolute favoriet van de 6: Detailed SEO extension. Het gaat mij dan vooral om de functie dat je meteen inzichtelijk hebt welke meta teksten er ingevuld staan voor een specifieke pagina. Waar ik als beginnend SEO specialist nog wel eens de paginabron opende om daar doorheen te scrollen naar de ingevulde meta titel- en beschrijving is dat nu niet meer nodig met één klik op de extensie.
Overigens geeft deze extensie je nog veel meer informatie. Zo kun je informatie krijgen over de meta robots, headers, schema, aantal woorden op de pagina en nog veel meer. Zeker weten een aanrader dus.
Extensie #2: Google Tag Assistant
Google Tag Assistant is een handige extensie om te controleren of er tags van Google geplaatst zijn en of deze correct werken. Deze tags omvatten onder andere: Google Analytics, Google Tag Manager, Google Remarketing Tags, Google Optimize en Google Ads Conversion Tags.
De extensie wordt dus vooral gebruikt om te zien of de tags correct worden geactiveerd en zo niet, wat hiervan de oorzaak is zodat je eventuele fouten op kunt lossen.
Extensie #3: MozBar
Grote kans dat dit een van de meest gebruikte SEO extensies over de hele wereld is: de MozBar. MozBar wordt mogelijk gemaakt door Moz, een veel gebruikte bron voor SEO en digitale marketing. De Chrome-extensie haalt gegevens uit de database van Moz en geeft deze aan je terwijl je klikt en verschillende webpagina’s bekijkt. Het is een enorme hulp als het gaat om pagina-analyse, onderzoek van concurrenten, het vinden van backlink statistieken en het analyseren van zoekresultaten.
Ik zelf gebruik hem voornamelijk om meteen de DA (domein autoriteit) scores van een website inzichtelijk te hebben als ik onderzoek doe naar concurrenten of een nieuwe lead bekijk.
Extensie #4: GMBspy
Een van de belangrijkste lokale SEO factoren is het kiezen van de juiste categorie en subcategorieën in jouw Google mijn Bedrijf vermelding. Google gebruikt deze informatie om te achterhalen in welke branche je actief bent en op welke zoekwoorden je dus vertoond kan worden. Het is dan ook raadzaam om eens te kijken welke zoekwoorden voor jou interessant zijn en welke concurrenten hiermee goed lokaal vertoond worden. Die doen dus blijkbaar iets goed met de gekozen categorieën. Deze concurrenten kun je vervolgens ‘spioneren’ met GMBspy. Deze geeft namelijk inzicht in de gekozen categorie inclusief subcategorieën.
Dit ziet er dan als volgt uit:
Extensie #5: Wappalyzer
Wappalyzer is een erg nuttige tool om erachter te komen op welk CMS een website draait. Evenals welk framework, e-commerce platform en JavaScript bibliotheek gebruikt wordt. Dit is dan weer handig om te weten als je de website aan het bestuderen bent van een nieuwe (potentiële) klant en je op die manier kunt zien hoe de website technisch in elkaar steekt.
Extensie #6: Hreflang Tag Checker
Voor websites die gebouwd zijn in meerdere talen is het belangrijk dat er correct gewerkt wordt met hreflang tags. Met deze tag kun je de taal en het taalgebied van je website aangeven. Dit helpt de zoekmachines om de juiste versie van je website te presenteren aan de juiste doelgroep in het juiste land. Zo voorkom je mogelijke duplicate content.
Met de Hreflang Tag Checker kun je met één klik op de knop zien of deze tags op de juiste manier gebruikt worden en of de tags met de juiste taalinstellingen naar de desbetreffende domeinextensie staan ingesteld.
Test zelf extensies
Er zijn ontzettend veel extensie opties als het om SEO gaat. Het enige wat je hoeft te doen is het vinden van de SEO extensies die voor jou werken. Probeer dan ook gewoon zelf eens te gaan testen met verschillende extensies. Ze zijn gratis dus je hebt niets te verliezen. Je zal merken dat je op een geven moment een eigen lijst van veel gebruikte extensies hebt.