3. Maak gebruik van je footer

Footer optimaliseren

In dit artikel

Voor veel websites is de footer meestal een van de elementen die het meest over het hoofd gezien wordt. Deze sectie wordt echter, samen met je header en navigatie, op elke afzonderlijke webpagina weergegeven. Dit houdt in dat er strategisch moet worden nagedacht over hoe je hier optimaal gebruik van kunt maken om bezoekers zo een optimale gebruikerservaring te bieden.

Het goede nieuws is dat het moeiteloos is om de footer van je website te optimaliseren en nuttige elementen toe te voegen om de algehele gebruikerservaring te verbeteren. Bekijk de top vijf functies om toe te voegen!

1. Contactgegevens

De eerste en meteen ook allerbelangrijkste: je algemene contactgegevens. Hierbij kun je denken aan je bedrijfslocatie, KVK nummer en overige contactgegevens zoals bijvoorbeeld je telefoonnummer of e-mailadres.
Omdat de footer, zoals gezegd op iedere pagina van je website zichtbaar is, betekent het dus ook dat de contactgegevens op iedere pagina gemakkelijk te vinden zijn voor de bezoeker. Hierdoor maak je het de bezoeker makkelijker om direct contact met je op te nemen en dat is uiteindelijk natuurlijk wat je wilt. Je dient te voorkomen dat bezoekers moeten zoeken naar je contactgegevens en daardoor af kunnen haken.

Contactgegevens in footer

2. Social media buttons

Veel websites hebben hun social media buttons in hun koptekst om ervoor te zorgen dat ze duidelijk zichtbaar zijn wanneer iemand de webpagina bezoekt. Hoewel dit niet per se een slechte zaak is, kan het nadelig zijn voor de bouncepercentage van je website als de bezoeker de website meteen verlaat om naar een van je social media accounts te klikken.

Door ze in de footer te plaatsen, kun je de lezer door de inhoud van je pagina leiden en sociale betrokkenheid aanmoedigen nadat ze meer over je te weten zijn gekomen. Bovendien voegen de buttons een vleugje beeld toe aan een gebied dat meestal vol tekst en links staat.

Extra tip: Indien je over een Instagram account beschikt is het mogelijk om een preview te tonen in de vorm van een galerij.

Instagram galerij in footer

3. Formulieren

Of het nu een contactformulier is of een plek waar bezoekers zich kunnen aanmelden om je nieuwsbrief te ontvangen, formulieren in de footer zijn een goede manier om contactgegevens van bezoekers te verzamelen. Houd het formulier kort en simpel; vraag niet meer om drie velden om in te vullen. Je wilt niet dat je footer opeens verandert in een contactpagina.

4. USP’s

De footer is ook een hele handige sectie om jouw unique selling points (USP’s) nog even te benadrukken. Waarmee onderscheid jij je van je concurrentie? Biedt je bijvoorbeeld gratis verzending of gratis retourneren aan? Zorg er dan voor dat dit terugkomt in je footer. Zo zal dit meer opvallen bij de bezoeker en vergroot je de kans dat deze voor jou kiest in plaats van voor een concurrent.

Extra tip: Als je ooit een award hebt gewonnen en een officieel certificaat hiervan in ontvangst hebt genomen, plaats het logo hiervan in je footer. Zo creëer je een stukje extra vertrouwen bij de bezoeker. Je hebt deze prijs natuurlijk niet voor niets gewonnen toch?

5. Belangrijkste pagina’s

Plaats hier links naar de pagina’s van de diensten die je aanbiedt. Als je over een webshop beschikt is het aan te raden om hier de meest belangrijke categorieën neer te zetten. Een blog? Plaats dan je leukste blogcategorieën of kies ervoor om je laatst geplaatste blogberichten te tonen.

Maak gebruik van deze tips om je footer te optimaliseren en zo de bezoeker een betere gebruikerservaring te bieden. Je zult verbaasd zijn over hoe een geoptimaliseerde footer de resultaten positief kan beïnvloeden.

Als je meer wenst te weten kunnen we natuurlijk altijd een kopje koffie doen of laat een vraag achter!

Deel