4. Wat zijn metateksten?

In dit artikel

Het is je ongetwijfeld wel eens opgevallen als je zelf een zoekopdracht uitvoert in Google: alle resultaten die je ziet bevatten zowel een titel als een beschrijving. Het mooie hiervan is dat websitebeheerders deze zelf aan kunnen passen naar wens. De titel en beschrijving die hier te zien zijn noemen we respectievelijk de meta-titel en meta-beschrijving, ofwel: metateksten. Metateksten geven zowel de zoekmachine als bezoeker informatie over het onderwerp van de pagina. 

Hoe belangrijk zijn metateksten?

Wil jij met een specifieke pagina goed gevonden worden in de zoekmachines, dan is het juist optimaliseren/invullen van metateksten van groot belang. Je wilt de zoekmachine namelijk zo goed mogelijk helpen te begrijpen waar een pagina over gaat. Een zoekmachine kijkt hiervoor in eerste instantie naar de volgende aspecten:

  • URL
  • Headers
  • Metateksten
  • Content

Al deze aspecten geven voor de zoekmachine een indicatie waar een pagina over gaat. Het is dus belangrijk dat je in deze aspecten het onderwerp van de pagina terug laat komen. Als de zoekmachine deze pagina dan crawlt(scant) is het voor de zoekmachine duidelijker te begrijpen waar deze pagina over gaat. Een gevolg en groot voordeel hiervan is, is dat je met deze pagina hoger zal ranken als iemand zoekt op het onderwerp waar de specifieke pagina over gaat. Metateksten zijn dus echt een ranking factor en dragen bij aan de vindbaarheid van een pagina.

Aantrekkelijk maken

Niet alleen is het belangrijk dat je het onderwerp van de pagina in de metateksten terug laat komen; je wilt deze ook aantrekkelijk maken om door te klikken. Waarom? Een pagina met zoekresultaten heeft naast de advertenties nog minimaal 8 andere organische resultaten waar een bezoeker tussen kan kiezen. Het is dus belangrijk dat je hier tussen opvalt. Enkele tips die je hierbij kunt gebruiken zijn:

  • Gebruik een duidelijke call-to-action
  • Maak gebruik van emoticions
  • Maak gebruik van cijfers en/of tekens

Een voorbeeld van aantrekkelijk en geoptimaliseerde metateksten zie je in het screenshot hieronder:

voorbeeld van metateksten

Hierin zie je in eerste instantie het onderwerp van de pagina terug komen, namelijk: SEO Consultant. Verder zie je ook een duidelijke call-to-action, ik verwijs bezoekers namelijk naar eerder behaalde resultaten die ze kunnen inzien op de pagina. En tot slot zie je ook emoji’s en cijfers/tekens terug komen. Puur om de metateksten gewoon wat meer op te laten vallen waardoor je bezoekers makkelijker triggert om door te klikken naar jouw website en niet naar die van een concurrent.

Een ander voorbeeld van scooterhelmdames.nl:

 

Of kijk eens naar dit voorbeeld van een barbershop in Rotterdam:

Let op: er zit een max aan het aantal tekens dat je kunt gebruiken in je metateksten. Voor de meta-titel zijn dit er 70. Voor de meta-beschrijving zijn dit er 156. Ga je hier overheen dan is de kans groot dat je teksten niet volledig zichtbaar weergegeven worden.

Hoe pas je metateksten aan?

Het aanpassen van metateksten verschilt per CMS. Indien je met WordPress werkt adviseer ik je om hiervoor de YoastSEO plug-in te downloaden. Deze plug-in zorgt ervoor dat je per pagina gemakkelijk de teksten kunt aanpassen en laat je meteen zien hoe dit eruit komt te zien in de zoekresultaten. Verder ook niet onhandig: indien je teveel tekens gebruikt in de metateksten wordt dit aangegeven.

Indien je website niet op WordPress draait, dan kun je de metateksten ook gewoon in de HTML code aanpassen. Het kan natuurlijk ook zijn dat het CMS dat je gebruikt een andere functie heeft om gemakkelijk de teksten aan te passen.

Tot slot

Houd er rekening mee dat zoekmachines niet standaard de metateksten laten zien die jij hebt ingevuld. Dit bepalen zoekmachines namelijk zelf op basis van de zoekopdracht van de gebruiker. Al vindt de zoekmachine dat de ingevulde metateksten niet aansluiten op de zoekopdracht van de gebruiker, dan zal de zoekmachine andere delen van de content op de pagina tonen.

Mocht je nou hulp nodig hebben bij het aanpassen van jou metateksten of heb je overige vragen over bijvoorbeeld de voordelen of het belang van het invullen van de teksten, laat het dan gerust weten. Ik help je graag!

Laat mij je helpen

Deel